Stockros från frö

stockros

Stockrosor tillhör familjen Malvaväxter och beskrivs som ettårig, som bienn (med en tvåårig livscykel), eller som en kortlivad perenn (eftersom den självsår). Växten kommer ursprungligen från sydvästra Kina men har funnits i Europa sen 1400-talet och är numera känd som en svensk klassiker.

Blommorna har en rad olika färger från vitt till mörkrött, rosa , gult och orange. Olika färger föredrar olika jordar. Den mörkare röda sorten föredra sandiga jordar medan den ljusare färgen gillar lerjordar. Stockrosen kan bli upp mot 3 m och blommar maj-september. Vill man att den ska blomma första året ska den sås i februari-mars.

5 viktiga:

  • Stockrosor behöver sol och fuktig, rik och väldränerad jord. Misstaget många gör är att plantera i jord som är för torr.
  • Öka livslängden genom att ta bort blomstänglarna innan de blommat ut helt.
  • Kom ihåg att vatten underifrån för att minska risken för svampsjukdomar och avlägsna drabbade blad vid första tecknet på rostfärg.
  • Håll avståndet (30-60cm) mellan växterna så luften cirkulerar (örhindrar rost på bladen).
  • Stötta eller bind upp blommorna om de blir topptyngda.

 

”Kod för att importera min blogg till Nouw: 5973104532

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>